Wednesday, April 22, 2009

PRACTICE MAKE PERFECT

Hai..aku lagi...

Semalam aku mula belajar bahasa Jepun. Bermula dengan Hiragana character. Terima kasih kepada junior aku, kerana meminjamkan buku tersebut dan mengajar aku sedikit demi sedikit. Selama ini hanya belajar word by word, hanya belajar berasaskan romaji, sekarang mahu advance sedikit.

Menyesal nya dulu aku tidak mengambil bahasa Jepun sebaliknya memilih Mandarin. Atas sebab-sebab tertentu. Malas nak story. Tapi tidak apa, ada hikmah disebaliknya. At least aku tahu simple Mandarin word.

Interesting nya bila menulis character bahasa Mandarin, Japanese, korean n etc, characternya sangat unik. Samala macam Jawi. Bagi aku Jawi senang la, sebab dari dulu lagi aku buat. The same things juga akan berlaku kalau aku study Japanese dengan bersungguh, ala, macam pepatah melayu cakap..alah bisa, tegal biasa? betol kot.

Selalunya benda-benda new ni starting ja susah, lepas benda tu dah absorb dalam mind, semuanya akan berjalan lancar. Samala juga situasi di mana kta baru pandai bawa kereta, mula-mula, mati enjin memang perkara biasa, parking yang susah nak estimate.. tapi kalau dah selalu bawa, everything seems easy. So, PRACTICE MAKE PERFECT.

Blog off-

3 comments:

hairdo said...

ejan aku mmg nak dtg blk ko.aku dtg suk la ek.hehe.nak bayar hutang spageti skali ni.

hairdo said...

aku memang nak datang bilik ko pun.tggu aku abes paper suk aku dtg ek.aku nak bayar duet spageti jugak.oh ye.pe bilik no blk ko?

obachan said...

nihongo? interesting ^^ blaja sndiri ke mmg ikut klas? all the best! ^^